Eenzaamheid ouderen: wat zijn de oorzaken?

Eenzaamheid ouderen: wat zijn de oorzaken?

Wat de omgeving ziet bij mensen die eenzaam zijn is dat deze mensen zich juist vaak afzonderen van anderen. Ze voelen zich ‘niet begrepen’ en snappen dan ook niet waarom ze geen aandacht krijgen van anderen. De behoefte daaraan is er wel. Een zonderling, wordt ook wel eens gezien als een ‘vreemdeling’ en niet als iemand die zich gewoon eenzaam voelt en eigenlijk toch graag mee wilt doen met de rest. Mensen laten deze personen dan ook vaak met rust. Wanneer dit gebeurt neemt de eenzaamheid ook vaak toe. Eenzame mensen lijken schuw, maar durven vaak geen contact te maken.

Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Langdurige eenzaamheid heeft fysieke en cognitieve gevolgen. Vanaf middelbare leeftijd hebben eenzame mensen een hogere bloeddruk, dit kan leiden tot diverse andere hartaandoeningen. Ook is er een grotere kans op obesitas (zwaarlijvigheid)bij eenzamen en roken zij vaker dan mensen die niet eenzaam zijn. Verder zijn er meer slaapstoornissen bij eenzamen en slecht slapen leidt tot gebrek aan energie, lusteloosheid of juist prikkelbaar zijn.

Feiten en cijfers eenzame ouderen

‘Oud en alleen zijn’ is een schrikbeeld van velen wanneer zij aan het ouder worden denken. Inmiddels is duidelijk dat de meerderheid van de ouderen onder de 75 jaar niet eenzaam is, ongeveer 30% is eenzaam, waarbij 10% ernstig eenzaam is, net als op andere leeftijden. Boven de 75 jaar neemt eenzaamheid echter toe, vanwege de combinatie van verlies van leeftijdgenoten en fysieke veranderingen waardoor het onderhouden van sociale relaties belemmerd kan worden.

Oplossingen tegen eenzaamheid

Niet iedereen wil op dezelfde manier ‘samen’ zijn. Sommige mensen vinden het genoeg om erbij te zijn op afstand of meer tussen de mensen te wonen. Anderen willen heel actief bezig zijn en gesprekken te voeren. Bedenk nooit vanuit jezelf wat goed is voor een ander, maar heb de rust en het respect om dit uit te vragen en het iemand zelf te laten aangeven.