Landgoed Rijckholt - Historie

Historie

Landgoed Rijckholt is een stuk land in het dorpje Geersdijk op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland. Het landgoed herbergt momenteel een woonzorgcentrum, een bed & breakfast, vakantiehuisjes, een lunchroom/restaurant en een kinderopvang.

Het landgoed werd voor het grootste deel van de 20e eeuw gebruikt voor de teelt van fruit, aardappelen en uien. Eigenaar Jan Valkier woonde met zijn vrouw op het landgoed en stichtte daar ook zijn gezin.

Toen in 2003 bedrijfsleider Dies Sandee na 40 jaar dienst met pensioen ging, werd het landgoed overgenomen door de dochter van Valkier, Karin, en haar echtgenoot Rob Bakker. Samen zijn zij in 2004 gestart met de bouw van het huidige Landgoed Rijckholt.

uit de PZC van 4 mei 2006 – bron: krantenbankzeeland.nl

Bed & Breakfast

De boerenschuur, waar 40 jaar lang de traktoren en de fruitkisten stonden, werd omgebouwd tot restaurant en een Bed & Breakfast voor gasten die wilden genieten van het rustige boerenland in Zeeland.

 

Woonzorg

Maar het stel wilde meer. Bij de borrel werd vaak gedroomd over oud worden met vrienden, zorg die ingehuurd zou worden en de nabijheid van gelijkgestemden… Oud worden op het platteland en niet naar het dorp of de stad moeten verhuizen als er zorg nodig zou zijn.

Deze dromen, de ondernemersgeest en de wil om als familie graag op het landgoed te blijven wonen heeft geleid tot het idee om woningen voor ouderen met zorg op te zetten.

De eerste werkzaamheden aan de villa’s en het Landhuis startten in 2006 en een jaar later vond de feestelijke opening plaats met het intrekken van Valkier en zijn vrouw.

Karin heeft de opening helaas niet meegemaakt, zij is overleden in 2006. Dit was en is een heel groot verlies voor de familie, maar heeft hen ook gesterkt in het familiegevoel en de waarde die je voor elkaar kunt hebben in de laatste fase van het leven.

Nieuwe generatie

Door deze gebeurtenis zijn de kinderen van Karin en Rob sneller dan gepland in het familiebedrijf komen werken.

Dochter Kim Bakker studeerde nog geneeskunde toen zij ook de onderneming in de ouderenzorg overnam. In 2010 opende zij Huize Valkier, een huis ontworpen met de ervaringen van de bewoners.

In het najaar van 2012 is het Hofje geopend en daarmee is werd dorp voor ouderen op het landgoed compleet. Een woongemeenschap waar onze bewoners en hun gasten op een persoonlijke, informele en intieme manier ontvangen worden.