Emotionele veiligheid
Elk kind wil zich ontwikkelen. Daarbij is het belangrijk dat het zich fijn voelt, thuis en op het kinderverblijf. Vanuit deze emotionele veiligheid zullen kinderen de uitdaging aangaan om te experimenteren, nieuwe ervaringen op te doen en zich zo spelenderwijs te ontwikkelen. Kinderen kunnen daarbij rekenen op de leidsters, die er altijd zijn, als veilig en vertrouwd baken. Voor een duwtje in de rug, een knuffel om te laten weten hoe trots we op ze zijn en om ze op te vangen als het even niet lukt.
Leidsters hebben oog en oor voor de eigenheid van ieder kind. Zij gaan respectvol en liefdevol om met kinderen en scheppen de voorwaarden waarbinnen elk kind zichzelf kan zijn, zich ontspannen en prettig voelt en zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen.
De inrichting (meubilair, speelmateriaal) is afgestemd op de ontwikkelingsfase van de kinderen en biedt geborgenheid. Hier leren kinderen elkaar kennen en raken met elkaar vertrouwd. Een kind dat zich onzeker voelt, zal zich terugtrekken in plaats van ‘de wereld ingaan’ waar zo veel valt te ontdekken. Het kind gebruikt dan zijn energie om op zijn hoede te zijn.
Een onveilig klimaat staat het realiseren van andere pedagogische doelstellingen in de weg. Daarom is het bieden van veiligheid en bescherming, niet in de laatste plaats op het emotionele vlak, het eerste pedagogische basisdoel.