De verhalen achter onze B&B kamers

Bij het doorspitten van onze archieven kwam er een leuk stuk naar boven over de herkomst van de namen van onze B&B kamers. Alle kamers hebben een eigen thema, maar waar komen deze thema’s toch vandaan? Wat hebben Boeddha en Barbie met elkaar gemeen? Dat ze een kamer op Landgoed Rijckholt hebben. Maar waarom? En wat kun je verwachten als je in het Uilennest slaapt? Kim deelde 18 jaar geleden haar ideeën voor het benoemen van de kamers:

Kamer van Boeddha

Hoe kom je er op om een Boeddha kamer op de boerderij te maken, vroeg een vriend me. Mijn antwoord is simpel: de wijsheid van het platteland en de rust heeft zeer veel boeddhistische kenmerken in zich. De wijsheid van de natuur is een inspiratiebron voor de Boeddhist en Boeddha is een belangrijke inspiratiebron voor rust en overdenking. De warme gloed van de rode en gouden kleuren passen heel mooi bij de ondergaande zon van deze kamer. Het geeft een gevoel van geborgenheid en je kunt in deze kamer even de hectiek van het leven achter je laten en de innerlijke rust vinden. Het gevoel van rijkdom dat je in deze kamer hebt, heeft niets met geld te maken, maar alles met spiritualiteit, betrokkenheid en genegenheid. Dit is de manier waarop wij hopen dat je van onze gastvrijheid wilt genieten!!!

De Jachtkamer

De jachtkamer zit aan de noordkant met het goede uitzicht. De zon verblindt je, maar naar het Noorden kan je ver kijken. Een belangrijke eigenschap voor een jager. In sommige kringen wordt de jacht verfoeid, maar als onderdeel van het boerenleven in Zeeland is het niet weg te denken. Het heeft een functie in het bewaken van het evenwicht van de wildstand. Iedere boer heeft een hekel aan wildschade. Dat jacht dierenbeulerij is of slecht voor de natuur zou zijn, is een fabeltje. De jager moet zich bewust zijn van een goede omgang met de natuur en respect voor dieren. Het landgoed is onderdeel van het jachtgebied van Opa Valkier, die hier met zijn bevriende boerenvrienden door de boomgaard op fazanten en konijnen “ging”. Die tijd is voorbij maar de trofeeën en de herinneringen blijven en worden in deze kamer bewaard. Het contrast met de Kamer van Boeddha aan de andere kant is minder dan je zou denken. De Kamer van Boeddha is de ying kant en de jachtkamer is de yang kant, die niet zonder elkaar kunnen. En trek deze parallel door naar de jacht en natuur en je vindt dezelfde paradox die samenbindt. Dit is een typische kamer om van de natuur te genieten.

Valkier

Valkier de oude jager. Het kon niet anders of de buurman van de jachtkamer werd de kamer van Valkier. De vader van Karin die de stichter is geweest van de boomgaard, een hartstochtelijk jager en een kenner en liefhebber van de natuur. Zij ogen zijn erg achteruit gegaan. Anders zou hij deze kamer kiezen om van het uitzicht te genieten. De oude Valkier brengt menig uur in gelagkamer bij ons door en als je in deze kamer slaapt, zal hij het een genoegen vinden om een borrel met je te drinken en je alle verhalen te verhalen over Noord- Beveland. En reken maar dat je dan hoort wie met wie getrouwd is en wie een goede boer is, of bij wie de vulte altijd boven staat. Hij kent de bijnamen van alle eilandbewoners die gaan van suukertje (iemand die suikerziekte heeft), het spook tot zus v/d Weele die neukt in der stoel (ploft in haar stoel). Als je in de kamer van Valkier slaapt, voel je de rijkdom van het boerenland in de vorige eeuw en de liefde voor plant en dier.

Schaapjes tellen

Wij hebben al jaren een paar schaapjes. In het begin mochten we ook nog de Ram er bij laten komen in het najaar en konden we genieten van de lammetjes in het voorjaar, maar nu de dames wat ouder worden en het aantal weitjes beperkter, is het aantal schapen ingeperkt. Maar Noord-Beveland heeft veel schapen op de dijken lopen en er is continue discussie welk ras nou het meest vlees of wol geeft en welk ras makkelijk lammert. Want een moeilijk lammerende Tesselaar is wel een goed vleesschaap maar als je de dierenarts er steeds bij moet halen, dan lopen de kosten aardig op. Schapen zijn niet zo intelligent of zoals ik een schapenherder wel eens heb horen zeggen, ik ben nog nooit een slim schaap tegen gekomen. Toch zijn ze op een bepaalde manier heel slim, want probeer niet de wei in te lopen en er één te pakken, want ze weten dan precies wat je komt doen. Maar schapen zijn heel vriendelijk en kunnen makkelijk uit de hand gevoerd worden. Iedere ochtend kun je bij ons op de boerderij mee de schapen voeren en kinderen vinden het een heel spektakel. Ze eten uit de hand. ’s Avonds voor ze de schaapskooi ingaan, moeten de schaapjes geteld worden door de schaapsherder en als je dat doet is het goed om in te slapen. Nu zijn we niet bang dat mensen op de boerderij slecht slapen, want de lucht is hier zuiver en de sfeer ontspannen. Maar mocht je toch bang zijn dat je niet goed kunt slapen, dan is dit de uitgelezen kamer voor je. De schapen helpen je in slaap en beschermen je als een (schapen) wollen deken in de nacht.

Appelbloesem (nu Lentebloesem)

De boomgaard is opgedoekt en dat heeft de oude Valkier pijn gedaan, maar we hebben wat oude hoogstammen terug gezet met oude mooie rassen. Vanuit deze kamer kun je de groei en bloei van deze bomen van dichtbij volgen. De hoogstam boomgaard moet nog een beetje aan ouderdom winnen. Maar het voorjaar biedt hier natuurlijk altijd prachtige bloesem en belangrijker voor een boeren Zeeuws geslacht is de appels die in de zomer gekoesterd worden om aan het eind van de zomer direct van de boom gegeten te worden. Je moet van deze kamer uit eens de boomgaard inlopen en de verschillende rassen bestuderen. Je zal lang moeten blijven als je ze allemaal wilt proeven, maar je kunt wel zien dat een appelboom het hele jaar door een genot is voor het oog. En als je het leuk vindt, kun je in het najaar meedoen aan de snoei. Dat komt heel precies want iedere tak die geofferd wordt, moet meer licht in de kruin en meer ruimte voor nieuwe vruchten geven. Binnen geeft de appelbloesem prachtige beelden van roze bomen, die een blijheid uitstraalt die direct terecht komt in je hart. Een mooiere ervaring kun je op de boerderij niet op doen. Het licht sluit je in je ziel en daar kan je weer maanden op teren.

Oma Spiegeltjes

Oma Spiegeltjes is de kamer naast Valkier, of eigenlijk kun je beter zeggen Valkier is naast Oma Spiegeltjes. Want Oma is zijn moeder. Een trotse en mooie boerin in boerendracht. Als onze kinderen bij haar op schoot zaten, werden ze gebiologeerd door de spiegeltjes (officieel heten ze stikken) aan de muts van Oma. Helaas is de klederdracht verloren gegaan en zie je het bijna niet meer. Daarom hebben we deze kamer in het teken van klederdracht en spiegeltjes aangekleed, een hommage aan een vrouw waar we heel veel van gehouden hebben. Oma was een wijze vrouw, die zelfs op haar 98e nog precies wist wat er in de wereld gaande was en iedere zondagochtend bij ons een glaasje advocaat kwam lepelen. De band met Karin als kleindochter was bijzonder, van kinds af zijn ze samen geweest. Oma had haar man vroeg verloren en was veel met de kleinkinderen, samen boterbabbelaars maken op de aanrecht en samen een poldertje doen. (Iedere dag wandelde ze een polder met een vriendin om fit te blijven). Oma kwam van een hoeve in ’s Heer Arendskerke, ze was een De Vos, en droeg dus ook Zuid-Bevelandse dracht. Er is maar één keer in haar leven geweest dat ze een broek gedragen heeft, dat was tijdens de ramp in 1953 en daar spraken ze nog vaak over. Als je kiest voor de kamer van Oma Spiegeltjes zul je vast iets mee krijgen van de wijsheid en trots van deze lieve boerenoma, die het eiland nog heeft gekend zonder auto’s.

Zeeuws geluk

Bij de naam van deze kamer hebben we getwijfeld. Vanuit de Zevende Hemel een heerlijke naam voor een kamer om in te slapen, kwamen we op een vergrotende trap de Zeeuwse Hemel, maar uiteindelijk kwamen we op de overtreffende trap en werd de naam dus Zeeuw Geluk. Je hoeft nog niet in de hemel te zijn om het geluk te hebben. In Zeeland ben je eigenlijk in de hemel en geluk kun je weer meenemen in je hart. Iedereen in deze kamer kiest voor het geluk of wil het geluk van zijn relatie verdiepen en dan kom je vanzelf in de Zeeuwse Hemel terecht. De engeltjes helpen je erbij. En de hemelse inrichting van de kamer geeft je alvast het juiste gevoel. Geniet van Zeeland en je hebt het geluk te pakken!!!

Het Paleis

Wat is nu mooier dan slapen in een paleis. De Oranjes het toonbeeld van de Nederlandse paleiscultuur zijn in deze kamer uitgebreid vertegenwoordigd. Voel je prinses op de erwt, koningin van het platteland of gade van Neptunus, de God van het water. Het bed is gekroond. De koninklijke foto’s zijn beelden om je aan te spiegelen en je zult een goddelijke slaapje kunnen doen!!!

De Oesterput

Je bevindt je in het stromen gebied van de schelde. Tussen de Ooster- en de Westerschelde, aan de oever van het Veerse Meer. Dichtbij is de Oesterput een inham aan de Oosterschelde met prachtige lichtinvallen zowel bij zonsopgang als zonsondergang. Oesters zijn toch wel de delicatesse van het Zeeuwse zeebanket. Als je de rauwe oester je mond in laat glijden en roteert op de tong, proef je niet alleen de zee maar voel je ook de schelpdieren. Oesters herbergen parels, die zijn mooi om te zien, maar de oester zelf is nog veel beter want die kan je eten. Laat je niet afleiden door de vele praatjes over de Zeeuwse Oester het is een godsgeschenk en je moet er echt van genieten. In deze kamer zie je alles wat de nauwe relatie tussen Zeeland en Oester symboliseert.

Wilde Mossels

Tegenover de Oesterput ligt de kamer Wilde Mossels. Een duidelijke dubbelzinnige en veel wildere variant, die niet slechts het oraal genieten in houdt. De film Zeeuwse Mossels heeft een beeld geschetst van Zeeuwen die iets willen met elkaar. Zoek mossel op in het woordenboek en je komt tot verrassende ontdekkingen. Daarvan kun je in deze kamer allemaal genieten. Doe het in de traditie van onze Noord-Bevelandse boerderij. Met tederheid en intimiteit. Het slaapt fantastisch.

Het Uilennest

Onze goede vriendin, de schrijfster Marjon Jens, heeft deze kamer als haar favoriete slaapplaats gekozen. Misschien wel omdat de kamer direct onder het uilengat en de uilenkast gelegen is, zij is namelijk bekend geworden met haar columns over het dierenleven en de parallel die dat voor haar heeft met de relaties van mensen. Haar man vergelijkt ze graag met een haan en zelf zwemelt ze graag met een teckel op de bank. Veel geblaf maar weinig beweging is haar adagium. Maar misschien kiest ze deze kamer ook omdat de rust en de omgeving op het noordoosten wel heel mooi is. Ze houdt zicht op de walnoten en zit dicht bij de kreekarm, die over het landgoed loopt. Waarom zij al sinds haar jeugd De Uil genoemd wordt, is niet altijd duidelijk. Haar betrokkenheid en regeldrang maakt haar een ideale moeder, maar de wijsheid van de uil is in deze kamer vertegenwoordigd door haar partner Lucien Dusée, die voorzitter is van de Stichting Natuurpark Noord-Beveland, houdt zich bezig met natuurontwikkeling, nieuwe activiteiten, GPS routes en natuurlijk het zeilen met zijn platbodem. Zijn ideaal is om u rond te varen over het Veerse Meer en intussen te wijzen op de vele vogels die de Middelplaten herbergen, dus als hij hier ook verblijft, vraagt u dan vooral een ochtendwandeling met daarna een zeiltocht op het Veerse Meer aan. Een Zeeuwse toer op het Veerse Meer, die u niet mag missen.
Is hij er niet, dan staat hij zijn kamer af voor andere gasten, zodat iedereen zo nu en dan even het voorzittersgevoel kan hebben tijdens de nacht. De voorzitterskamer een unieke plek om te slapen.

Kamer van Barbie

Op een boerderij verwacht je toch zeker geen Barbiekamer. Maar u bent te gast bij poezen gekken!!!! Ik realiseer me dat dit zeer verwarrende zinnen zijn. Maar ik leg het uit.
Barbie is onze witte poes. Een kreng kan ik u vertellen. Helemaal wit en als ze het warm heeft, krijgt ze van die prachtige roze oortjes. Een poes die als geen ander de mens gebruikt als haar speeltje. Ze gaat liggen kroelen om aandacht, nestelt zich op je schoot en speelt met haar staart. Tot ze er genoeg van krijgt en je een haal geeft die je helemaal niet verwacht had. Als je haar tegen komt op de boerderij en dat kan eigenlijk niet anders, let dan goed op haar staart. Als ze daarmee gaat slaan, staak dan je liefkozingen want dan heeft ze er, vraag me niet waarom, genoeg van, en je krijgt onverwacht een haal. In de beestenwereld is ze zeker niet geliefd. Ze is ontzettend jaloers en grillig. Maar gelukkig is ze bang van de kippen en de schapen, maar onze lieve Mondriaan onze andere poes moet het ontgelden. Geef mij persoonlijk Mondriaan maar, dit Veertje (ze lijkt 3 keer zo dik maar als ze haar optilt weegt ze niets) is een angsthaas. Ze is schrikkerig van alles, maar zo aanhankelijk. Als ik ga slapen, kruipt ze bij mij onder de dekens en sluiten we samen de wereld buiten. Krijgt ze het te warm dan gaat ze gewoon als een drolletje boven op je hoofd liggen. Dat slaapt niet lekker dus dan duwen haar een beetje weg, maar we brengen de nacht wel samen door.
De poezen en de Barbiekamer hebben dus iets met elkaar te maken. Maar de Barbiekamer is toch eigenlijk een echte meidenkamer geworden met kant, roze en tierelantijnen. We hebben ons er heerlijk in uitgeleefd. Roeziger kan het niet en je waant je weer helemaal terug in de meisjes kamer, die de wereld zo heerlijk roze, mooi en dromerig maakte. Een door en door romantische ervaring is het slapen bij Barbie…. En hoedt u voor de poes!!!!