Dementie fases – Wat zijn de 4 fases van dementie?

Wat zijn de 4 fases van dementie? In dit artikel zullen we de vier verschillende fases van dementie bespreken. De 4 fases bestaan uit:

  • Fase 1: De bedreigde ik
  • Fase 2: De verdwaalde ik
  • Fase 3: De verbogen ik
  • Fase 4: De verzonken ik

Fase 1: De bedreigde ik

De bedreigde ik vormt de eerste fase van dementie. Tijdens deze fase ontstaan de eerste symptomen van dementie. De bekendste symptoom is beginnende vergeetachtigheid. De dementerende patiënt zal vooral merken dat de korte termijn geheugen hem of haar in de steek laat. Tijdens deze eerste fase is de patiënt zich in bepaalde mate bewust van de vergeetachtigheid en voelt zich hierdoor bedreigd. De patiënt is bang dementerend te worden en zal dit proberen te verbergen voor haar of zijn omgeving.

Fase 2: De verdwaalde ik

De verdwaalde ik vormt de tweede fase van dementie. Deze fase kenmerkt zich ook wel als desoriëntatie. De patiënt vertoont nu geen bedreigd gedrag, maar is letterlijk verdwaald. Zo heeft de patiënt bijvoorbeeld geen besef van tijd meer. De patiënt weet niet welke dag van de week het is en wat de tijd is. Ook weet de patiënt vaak niet waar hij of zij zich bevindt. Het komt dan ook vaak voor dat een patiënt tijdens deze fase ergens naartoe gaat, maar onderweg vergeet waarheen. Tot slot beginnen patiënten (dierbare) mensen uit hun omgeving niet meer of steeds slechter te herkennen.

Fase 3: De verborgen ik

De verborgen ik vormt de derde fase van dementie. Deze fase kenmerkt zich als volledige teruggetrokkenheid. De patiënt is nu helemaal verdwaald in een eigen wereldje zonder enig besef van tijd, plaats en persoon.  Vaak wordt door de omgeving van de patiënt gedacht dat het maar beter is om hem of haar met rust te laten, maar hierdoor zal de patiënt nog verder verdwalen en erg eenzaam worden. Omdat de patiënt erg teruggetrokken is, zal hij of zij niet zo snel contact zoeken met de omgeving. Dat betekent niet dat de patiënt geen contact meer wil. Ook zien we vaak tijdens deze fase dat de patiënt eindeloos bezig is met bepaalde bewegingen en/of geluiden.

Fase 4: De verzonken ik

De verzonken ik vormt de vierde en laatste fase van dementie. Deze fase kenmerkt zich door contactloosheid. Tijdens deze fase is de dementerende patiënt in zo’n ver stadium van dementie verkeerd, dat hij of zij nog nauwelijks nog reactie geeft. Vaak zijn de ogen gesloten en oogcontact is bijna niet meer te maken. De patiënt leeft nu letterlijk als een kasplantje. Voor de omgeving is dit de moeilijkste fase, omdat de patiënt eigenlijk alleen nog maar fysiek aanwezig is. De zintuigen van de patiënt blijven wel gevoelig en deze kunnen geprikkeld worden door o.a. muziek, geur, voedsel en fysiek contact.