Het belang van eenzame ouderen bezoeken

Eenzaamheid is geen feit maar een gevoel. Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Maar het is goed om eenzame ouderen te bezoeken, omdat zij net als ieder mens behoefte hebben aan zinvolle en respectvolle ontmoetingen.

Waarom wordt een oudere sneller eenzaam

Mobiliteit van ouderen neemt af. Als je geen auto meer kan rijden, als je loopt met een rollator, dan kan 100 meter al een wereldreis zijn. Je vrienden van vroeger kan je dan bijna niet meer bereiken zonder hulp. Als je werkt, boodschappen doet, of op bezoek gaat bij vrienden ontmoet je automatisch mensen. Dan is er altijd wel een praatje of een discussie over het weer.

Een oudere die thuis woont is sneller alleen

Als bij een echtpaar ook nog een partner overlijdt, dan wordt het stil in huis. En wil je niet een eenzame oudere worden, dan moet je daar bewust iets aan doen.

Ga dicht bij anderen wonen

Als dat gevoel bestaat moet je er niet mee blijven zitten. Je kunt aan eenzaamheid echt  wel wat doen. Eigenlijk begint dat vaak in je directe leefomgeving. Als je niet zo mobiel meer bent. Niet meer de auto kan pakken. Is het erg fijn als je een directe buurvrouw of man hebt. Maar dan op loopafstand met de rollator. Dan kun  je zo af en toe even op bezoek gaan of  een praatje maken.

Organiseer of laat je sociale contacten organiseren

Gezamenlijk eten is een hele fijne manier om elkaar te ontmoeten. Het geeft heel vaak al een zinvolle invulling van de dag.  Veel ouderen verliezen de energie om zelf actief iets te organiseren of te ondernemen, maar als je ze vraagt of uitnodigt voor een gemeenschappelijke activiteit, dan zijn ze daar heel blij mee, als ze even de drempel over zijn en opgestaan zijn uit hun stoel.

Wordt niet afhankelijk van je kinderen

Wachten tot je kinderen op bezoek komen heeft geen zin. Je kinderen zijn natuurlijk fantastisch, maar helaas zijn ze altijd druk zelfs als ze dichtbij wonen. Druk met hun werk, hun kinderen en sociale omgeving. Veel ouderen willen niet meer verhuizen en dat is jammer. Maar als je partner wegvalt, zit je wel alleen in dat grote huis. De trend in Nederland is thuis blijven wonen en dat is prima, maar dan wel op plek, waar je nog veilig naar buiten kunt met je rollator en waar je bij je dagelijkse wandelingetje iemand tegen komt om een gezellig praatje mee te maken.

De rol van kinderen bij het zoeken naar de beste plek om te wonen

Verhuizen is een hele stap en veel ouderen hebben de energie en het overzicht niet meer om dat zelf te regelen. Terwijl iedereen ziet dat het huis niet meer past. Te groot is, geen mogelijkheid voor sociale contacten op loopafstand met de rollator heeft. Het zijn vaak de kinderen die ouders dan het zetje geven en op zoek gaan naar een geschiktere plek om te wonen.

Wat is een mooie plek om te wonen

Ouderen zijn vaak onzeker. Kinderen kunnen echt helpen, door er goed over te praten De eenzaamheid, die vaak ontkent wordt expliciet aan de orde te stellen. Maar ook door met een concrete oplossing te komen. Als kinderen enthousiast zijn over een nieuwe woonplek, dan is dat een enorme geruststelling voor de eenzame oudere.

Bezoeken van eenzame ouderen maakt het leven leuk, maar vooral samen dingen doen

Als je eenzame ouderen bezoekt kan je dit ook een doel meegeven door bijv. eens voor te stellen om samen dingen te doen. Spreek bijvoorbeeld eens af om hetzelfde boek te lezen en dit maandelijks te bespreken bij een kop koffie en plotseling heb je een boekenclub.  Of spreek af samen te wandelen of elkaar bij de wandeling op een vaste plek op een vast moment even te ontmoeten om het nieuws van de dag door te spreken. Een wandel- of gymnastiek club is zo slecht nog niet. Heeft u weleens samen gezongen. Dat moet je echt eens proberen. Ik krijg daarbij altijd heel sterk het gevoel: “zucht verlucht”. Diep inademen en uit volle borst voelt bij mij alsof ik extra lucht krijg.  En samen eten is zelfs leuker als je even geen trek hebt. Want dan dan je er een grap van maken. Want een goed levensmotto is: “een dag niet gelachen is een dag niet geleefd”.