Zorg bij dementie in Huize Valkier

wanneer zelfstandig wonen niet meer gaat

Voor dementerende ouderen met geheugenproblemen bieden wij een zeer specifieke woonomgeving. Met name in de beginfase van de dementie kan ons terrein met veel ruimte, de natuur en beestjes, een gevoel van vrijheid geven. Wij geloven in belevingsgerichte zorg voor dementie.

Landgoed Rijckholt biedt een extra goede en kleinschalige zorgvoorziening voor bewoners met geheugenproblemen. Doordat wij de mogelijkheid bieden om zowel zelfstandig als met zorg bij ons te komen wonen, kunnen wij tijdig signaleren wanneer de dementie een grote rol gaat spelen en op basis daarvan handelen.

In een reguliere zorginstelling worden mensen met Alzheimer vaak op een gesloten afdeling opgenomen, waar de deur op slot is. Dat is in die omgeving nodig. Wij proberen juist onze ruimtelijke omgeving te gebruiken om vrijheid en daarmee rust te bieden. Wij vinden daarom de term ‘verpleeghuis‘ vaak ook een vervelende associatie, en hebben liever dat u en/of uw familielid zich thuis voelt.

Huize Valkier is een kleinschalige woonvorm voor acht mensen met een dementie. De appartementen zijn 25 vierkante meter en hebben een eigen badkamer. Er zijn twee grote woonkamers met een open haard, veel vrij uitzicht, een terras rondom en een omsloten tuin met kippen en konijnen waar bewoners zelfstandig in kunnen wandelen.

Het huis is speciaal gebouwd voor mensen met een dementie. De kamers zijn klein en overzichtelijk terwijl de woonkamers ruim zijn. Doordat er twee woonkamers zijn is er genoeg persoonlijke ruimte voor iedere bewoner terwijl wel de veiligheid van de aanwezigheid van anderen ervaren wordt. Er zijn prettige looprondes en geen onpersoonlijke gangen.

De voordeur van Huize Valkier is overdag gewoon open, dit voorkomt veel onrust. Er is een pad om het huis heen dat weer bij de achterdeur uitkomt.

In Huize Valkier is altijd iemand aanwezig voor de zorg die samen met de gastvrouw de dag begeleidt. De structuur van de dag wordt aangegeven, maar het ritme dat de individuele bewoner gewend is wordt gehandhaafd.

Maak direct een vrijblijvende afspraak voor een rondleiding

of neem persoonlijk contact op voor meer informatie

Kleinschalig wonen met beginnende dementie

Voor mensen met beginnende dementie is het thuis vaak moeilijk om structuur te geven aan de dag. Het eten gaat niet meer op gezette tijdstippen, de medicatie wordt vergeten, de persoonlijke verzorging wordt wat lastiger en soms draait men het dag- en nachtritme om.

Onze ervaring is dat het bij milde geheugenproblemen vaak goed mogelijk is om voor het gevoel zelfstandig te blijven wonen als de omgeving maar kleinschalig en beschermd is. Onze huizen, met name de Hofjes, zijn hier uitermate geschikt voor.

Structuur en activiteiten

Wij geven het ritme van de dag duidelijk aan en houden dit ook dagelijks hetzelfde. Dat geeft structuur. Wij verzorgen de maaltijden, de was en de schoonmaak en houden een oogje in het zeil. Een dagelijkse wandeling zit vast in het programma, ook in de winter als het koud is, en ook als het regent, juist de herkenbare natuur zorgen voor rustige prikkels.

De bewoners wonen voor hun gevoel nog geheel zelfstandig en dit geeft eigenwaarde. Ze kunnen zich nuttig maken voor hun omgeving door voor de dieren te zorgen en te helpen met de verschillende activiteiten op het landgoed. Niets is zo vervelend als het gevoel dat je niets meer waard bent! Veel beweging zorgt er ook voor dat mensen moe worden en daardoor ’s nachts goed slapen.

Kleinschalig wonen met gevorderde dementie

Wij bieden aan veel verschillende bewoners met een dementie zorg en doen dit tot het einde van het leven. Soms vordert de dementie door de jaren heen en is na verloop van tijd het nodig toch meer beschermd te gaan wonen. Dit gebeurt meestal niet van het ene op het andere moment, maar gaat geleidelijk.

Bijvoorbeeld het samenwonen met de partner is niet meer prettig en is het nodig gescheiden te gaan wonen. Een appartement kan ook te onoverzichtelijk worden en dan is verhuizing naar een kleinschalige woonvorm zoals Huize Valkier noodzakelijk. Dit kan allemaal op ons landgoed in Zeeland, binnen dezelfde, al bekende omgeving. Een bewoner verhuist dus niet echt, maar de omgeving (dag of nacht) wordt aangepast aan de behoefte en mogelijkheden.

Familie

Voor het bieden van zorg is een goede band met de familie heel belangrijk. Voor de familie is de fase van rouw vaak al begonnen bij de diagnose Alzheimer. Het goed zorgen voor vader of moeder in een prettige omgeving maakt de acceptatie van het ziektebeeld niet altijd makkelijker, maar soms wel draaglijker.