Landgoed Rijckholt - Wonen met (intensieve) zorg bij dementie

Zorg bij dementie in Huize Valkier

wanneer zelfstandig wonen niet meer gaat

Huize Valkier is een kleinschalige woonvorm voor acht mensen met een dementie. De appartementen zijn 25 vierkante meter en hebben een eigen badkamer. Er zijn twee grote woonkamers met een open haard, veel vrij uitzicht, een terras rondom en een omsloten tuin met kippen en konijnen waar bewoners zelfstandig in kunnen wandelen.

Het huis is speciaal gebouwd voor mensen met een dementie. De kamers zijn klein en overzichtelijk terwijl de woonkamers ruim zijn. Doordat er twee woonkamers zijn is er genoeg persoonlijke ruimte voor iedere bewoner terwijl wel de veiligheid van de aanwezigheid van anderen ervaren wordt. Er zijn prettige looprondes en geen onpersoonlijke gangen.

De voordeur van Huize Valkier is overdag gewoon open, dit voorkomt veel onrust. Er is een pad om het huis heen dat weer bij de achterdeur uitkomt.

In Huize Valkier is altijd iemand aanwezig voor de zorg die samen met de gastvrouw de dag begeleidt. De structuur van de dag wordt aangegeven, maar het ritme dat de individuele bewoner gewend is wordt gehandhaafd.