Landgoed Rijckholt
samen mooie herinneringen maken
samen mooie herinneringen maken
“Goedemiddag Papa, hoe is het met je”.
-“Nou kind fijn dat je belt, je bent de eerste die ik spreek vandaag!”
Het bovenstaande citaat is geen uitzondering en veelzeggend. Eenzaamheid is misschien wel het belangrijkste probleem voor ouderen.
Onderzoek wijst uit dat met name de woonomgeving belangrijk is bij eenzaamheidsgevoelens. Mensen die hun partner nog hebben, voelen zich minder snel eenzaam. Maar er is meer eenzaamheid in de stad dan in een kleinschalige omgeving.
Een belangrijke factor bij eenzaamheid is de directe dagelijkse omgeving. Het praatje in de ochtend. Het tegenkomen van mensen etc. Maar als de mobiliteit minder wordt en in vele gevallen ook het autorijden niet meer mogelijk is, vallen dit soort contacten weg. Ook vrienden en kennissen worden minder mobiel, waardoor het contact met vrienden en kennissen verminderd.
Het is natuurlijk altijd heel fijn als kinderen dicht in buurt wonen, maar die hebben vaak ook geen tijd om iedere dag langs te komen. Bovendien is het juist op oudere leeftijd belangrijk om contact te hebben met leeftijdsgenoten, die een beetje vergelijkbare levenservaring hebben (jeugdherinneringen uit dezelfde tijd, het verlies van een partner, lichamelijke gebreken e.d)
Een rollator is een hele mooie uitvinding in de zelfredzaamheid van de oudere. Maar met een rollator durf je in de stad niet zomaar over de stoep te lopen. Alles gaat zo snel en roekeloos, dat de kans op een ongelukkige val te groot is. In de stad woon je wel dicht bij de winkels, maar meestal zijn ze bij een gebrekkige mobiliteit niet meer bereikbaar. Hetzelfde geldt voor het bezoek aan vrienden. Als je auto rijdt maakt het niet uit of de rit 15 minuten is of een uur. Maar als je geen auto meer rijdt, dan is 50 meter al ver.
Landgoed Rijckholt kan voor deze mensen een uitkomst zijn. Het is niet in de stad, maar het is een woongemeenschap, waar je altijd mensen tegen komt. Immers, er wonen wel 30 leeftijdsgenoten binnen een beloopbare afstand van 20-40 meter. Het restaurant en alle andere voorzieningen kun je met de rollator zelf bereiken. Je eigen appartement geeft de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, met zorg op maat. Je bent thuis, maar als het nodig is er zorg als in een particulier verpleeghuis .
Op Landgoed Rijckholt bieden wij aan onze bewoners zorg op maat. Dit houdt in dat wij in overleg met u afstemmen welke zorg u wilt ontvangen, op welk tijdstip en voor welke duur.
Onze teams van coördinatoren en huiscoaches zorgen voor de continuïteit. Zij onderhouden het contact met de huisarts en de apotheek. Ze sturen de teams aan, zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg en zijn het eerste aanspreekpunt voor de bewoners en hun familieleden. Het zorgteam werkt nauw samen met het begeleidersteam. De begeleiders ondersteunen het zorgteam en zorgen voor de inwendige mens en de activiteiten.
Omdat onze bewoners thuis wonen is de huisarts verantwoordelijk voor de medische zorg. De apotheekhoudende huisarts uit Kortgene is ons aanspreekpunt voor alle bewoners. Eens in de maand overleggen de coördinatoren de bewoners met hem en indien nodig komt hij tussentijds op visite.
Op het landgoed lopen tuin, park en natuur in elkaar over. Rond de appartementen van de bewoners bloeien de rozen, hortensia’s en andere struiken in de borders en is er sprake van een tuin. Maar het wijde uitzicht is op de ezelwei en het bos.
Om van de natuur te genieten zijn er veel wandelpaden, verhard en onverhard. Op de verharde paden, waar je ook heerlijk met je rollator kunt lopen, is geprobeerd om elke honderd meter een bankje te plaatsen. Dat is fijn om even uit te rusten en extra te kunnen genieten van doorkijkjes en uitzichten.